Urani Auramaalla

Urani Auramaalla on alkanut vuoden 2009 syksyllä kuljettajien rekrykoulutuksen merkeissä. Kesällä 2009 armeijan jälkeen selailin työhakemuksia ja silmiini osui Auramaan ja ELY-keskuksen yhdessä järjestämä rekrykoulutus. Koulutus tarjoaisi ajokortin yhdistelmälle, työkokemusta talon tavoille sekä lopuksi myös vakituisen työpaikan. Mielenkiintoni heräsi, sillä ammattikorkeakoulun käyminen ei tuolloin tuntunut oikein minun jutultani. Olin saanut opiskelupaikan myös sinne, mutta päätin kuitenkin hakea myös kuljettajien rekrykoulutukseen. Koulutukseen pääsy ei ollut mikään itsestäänselvyys, sillä hakijoita oli viitisenkymmentä. Minua lykästi ja etenin 12 haastateltavan joukkoon. Haastattelujen jälkeen karsittiin vielä puolet hakijoista pois ja kuusi haastatelluista valikoitui lopulta opiskelijoiksi. Syksyllä, muutamaa viikkoa ennen koulutuksen alkamista, sain tietää, että olen yksi valituista. Päätin siirtää mahdollista ammattikorkeakoulun aloittamista ja otin paikan Auramaan rekrykoulutukseen vastaan.

Kuljettajakoulutus kesti noin puoli vuotta. Koulutukseen sisältyi kaikki ammattipätevyyteen tarvittavat päivät. Ajotunteja oli reilusti enemmän, mitä normaalin autokoulun tarjoamassa koulutuksessa on. Paljon oli ajoneuvon käsittelyä, jotta tuleva työkalu tulisi tutuksi ja sen käyttö luontevaksi. Opintojen jälkeen olikin helppo siirtyä itsenäisesti työskentelemään. Työn osuus itsessään oli koulutuksessa merkittävässä asemassa. Moni asemapaikka tuli jo koulutuksen aikana tutuksi. Lopuksi minulla oli vielä kuukauden työssäoppimisjakso tulevassa toimipisteessäni Porissa.

Huhtikuussa 2010 koulutus oli ohi ja varsinaiset työt alkoivat. Ensimmäiset puoli vuotta meni eri linjoja ajellessa ja tuuraillessa. Syksystä 2010 eteenpäin ajoin lähinnä Pori-Helsinki linjalla. Vuoroviikoin ajoin aamuvuorot Porin päässä ja iltavuorot Helsinkiin.

Muutaman vuoden ajamisen jälkeen aloin miettiä, että olisi kiva tehdä vielä jotain muutakin, kuin kuljettajan hommia. Ala on kiinnostanut aina ja kuulin että yksi Auramaan kuljettajista kävi esimieskoulutusta töiden ohella. Tämä innoitti kysymään, että onkohan mahdollisia koulutuksia tulossa jatkossa. Koulutuspäällikkömme Teija kertoi tuolloin, että Kaukokiitoon olisi suunnitteilla oma ”akatemiakoulutus”, jossa suoritettaisiin auto- ja kuljetusalan työnjohdon ammattitutkinto.

Vuoden 2016 tammikuussa ennen minkään koulutuksen varmistumista, siirryin työnjohdon puolelle harjoittelemaan eri tehtäviä. Muutaman kuukauden jälkeen aloitin Porin alueen jakeluliikenteen ajoesimiehenä. Käytännön kokemus ”tiskin toisella puolella” vahvisti ajatustani siitä, että olin valmis ottaman seuraavan stepin urallani. Kesällä varmistui Kaukokiito Akatemian alkaminen. Yhtenä opintosuuntana oli onnekseni tuo työnjohdon ammattitutkinto. Laitoin taas hakemuksen vetämään ja tulin valituksi.

Kaukokiito Akatemian suoritin oppisopimuskoulutuksella, töiden ohella. Koulutus kesti vuoden 2016 elokuusta vuoden 2017 joulukuuhun. Suurin osa koulutuksesta opiskeltiin etäopiskeluna, jolloin tehtiin lähipäiviltä saatuja tehtäviä. Lähiopetuspäiviä oli noin 15. Yleensä kaksi päivää kuukaudessa. Koulutukset järjestettiin Rajamäellä TTS:n (Työtehoseura) tiloissa. Lähipäivien koulutukset oli pyritty rakentamaan aina niin, että asiat oli ajateltu ja esitetty Kaukokiidon näkökulmasta. Akatemiassa pääsin verkostoitumaan oman yhtiön työkavereiden lisäksi muiden omistajaliikennöitsijöiden ja Suomen Kaukokiidon työnjohdon opiskelijoiden kanssa.

Porin kollegan jäädessä eläkkeelle heinäkuun 2018 lopulla, työtehtäväni vaihtui jakeluliikenteen järjestelemisestä runkoliikenteen hoitajaksi. Auramaa on mahdollistanut minulle kaksi tutkintoa ja kouluttautumisen eteenpäin yhtiön sisällä. Onnekseni se on tarjonnut minulle myös äärettömän tärkeää työkokemusta ”kentältä”, jota nykytehtävässäni tarvitsen päivittäin.

Juhani Pösö
Ajoesimies

KULJETUSLIIKE
Y. AURAMAA OY
Luistarintie 31
27500 Kauttua

Puh: (02) 555 0500
Puh: 044 786 8849

SEURAA MEITÄ

Kaukokiito
Media